Tradycyjne duńskie jedzenie to mniej więcej dania mięsne i rybne z ziemniakami i sosem – jak stegt flæsk med persillesovs i śledzie. Jednak w ciągu ostatnich 20 lat duńscy szefowie kuchni włączyli do swojej kuchni więcej ekologicznych i lokalnych produktów, więc można to zobaczyć w duńskich restauracjach – szczególnie na Bornholmie i w Kopenhadze. Jest to tak zwana nowa kuchnia nordycka lub nowa kuchnia duńska.
W Kopenhadze znajduje się kilka restauracji Michelin, takich jak NOMA, Kadeau i Geranium, by wymienić tylko kilka. W tym wpisie umieściłem to, co my w Danii nazywamy „mormor-mad”, czyli tradycyjne duńskie jedzenie, tak jak kiedyś robiła to babcia. Więc, wykopmy się! – albo „velbekomme”, jak mówimy po duńsku.
Duńskie jedzenie i kuchnia
Ogólnie rzecz biorąc, duńska kuchnia jest dość ciężka i mięsna (szczególnie wieprzowina). Jemy dużo ziemniaków i warzyw na boku, a tradycyjnie są one gotowane lub parzone. Wiele tradycyjnych duńskich dań jest przyprawianych tylko solą i pieprzem, co sprawia, że składniki te zajmują centralne miejsce.
Nowa żywność nordycka
Tak więc, kilka słów o New Nordic food, ponieważ jest to tak duża część duńskiej kultury. Kuchnia New Nordic inspirowana jest manifestem napisanym przez duńskiego działacza kulinarnego i przedsiębiorcę kulinarnego Clausa Meyera w 2004 roku. Nowa kuchnia nordycka jest znana z eksperymentów i ma innowacyjne podejście do tradycyjnej duńskiej żywności, a także kładzie nacisk na zdrowie i etyczną filozofię produkcji.
Dumny fakt: W 2019 roku duńskie restauracje otrzymały w sumie 35 gwiazdek Michelin, więcej niż w jakimkolwiek innym kraju nordyckim.
1. Stegt flæsk med persillesovs
Chrupiąca wieprzowina z sosem pietruszkowym
Zacznijmy od duńskiego dania narodowego. Stegt flæsk med persillesovs. Jest to bardzo rustykalne danie, które składa się z chrupiącej, smażonej wieprzowiny podawanej z gotowanymi ziemniakami, sosem pietruszkowym i kiszonymi burakami. Nasze narodowe danie można skosztować w kilku restauracjach w całej Danii.
2. Karbonader
Pieczone Kawałki wieprzowiny
Karbonader to typowe danie dnia codziennego w Danii, znane również jako krebinetter. Wcześniej karbonadery były podawane z grochem i marchewką w białym sosie, ale młodsze pokolenie lubi je z zieloną sałatką lub chlebem żytnim.
3. Frikadeller
Duńskie klopsiki
Mhm, frikadeller! Duńskie klopsiki mięsne składają się z równej ilości cielęcia i wieprzowiny, mąki, jaj, mleka, cebuli i przypraw i podawane są z chlebem żytnim lub ziemniakami. Frikadeller jest również popularnym dodatkiem do smørrebrød (zarówno na ciepło jak i na zimno). A latem zazwyczaj podaje się go z sałatką ziemniaczaną (podwójne yum!).
4. Juleand
Kaczka bożonarodzeniowa
Jeśli zdarzy Ci się być w Danii w czasie świąt Bożego Narodzenia, na pewno spróbujesz kaczki bożonarodzeniowej (juleand). W Wigilię Bożego Narodzenia jemy pieczoną kaczkę z ziemniakami, karmelizowanymi ziemniakami i najlepszym sosem w historii.
5. Smørrebrød
Kanapki z otwartą twarzą
Niektórzy mówią, że stegt flæsk med persillesovs jest daniem narodowym Danii, ale ja powiedziałbym, że smørrebrød wygrywa na pierwszym miejscu. Smørrebrød jest otwartą kanapką, która składa się z kawałka maślanego chleba żytniego zwanego rugbrød, zwieńczonego kawałkami mięsa, rybą, jajkiem, serem lub awokado i pokrytego dekoracjami.
Zazwyczaj codziennie jemy smørrebrød na lunch – choć zazwyczaj nie jest to elegancko udekorowane.
6. Świeże owoce morza
Dania jest otoczona przez morze, więc to naturalne, że mamy dużo owoców morza. Śledź i fisefrikadeller to jedne z najpopularniejszych dań dnia codziennego w Danii, ale najlepsze – moim zdaniem – są filet z gładzicy, dorsz i skorupiaki (pazury kraba i ogony homara norweskiego).
Skorupiaki są dość drogie, ale po stronie klapki: dostaniesz najwyższą jakość. A jeśli kupisz go bezpośrednio w porcie i sam go ugotujesz, jest znacznie tańszy. W Bønnerup można dostać super tanią rybę. Zawsze wybieramy się tam na świeże ryby.
7. Tarteletter
Kurczak i szparagi w tarteletach
Tarta to tarta puff-pastry wypełniona kurczakiem, białymi szparagami i białym sosem z masła, mąki i mleka z marchewką i grochem.Jedna z klasycznych duńskich potraw, ulubiona na świąteczne obiady.
8. Flæskesteg
Pieczeń wieprzowa duńska
Inną popularną duńską potrawą jest flæskesteg, czyli pieczeń wieprzowa. Flæskesteg podawany jest z czerwoną kapustą, karmelizowanymi ziemniakami i gotowanymi ziemniakami z sosem. Niektórzy Duńczycy jedzą go w Wigilię, ale jest to również popularne danie w niedziele.
9. Śledź kiszony
Większość Duńczyków uwielbia kiszony śledź i jest to jeden z najpopularniejszych dodatków do chleba żytniego. Nawet mój 2-latek zjada go w przedszkolu. Jedną z najbardziej ukochanych wersji jest śledź w kremowym sosie curry, ale można go również zamarynować lub przygotować w koniaku, by wymienić tylko kilka z nich.
10. Duński hot dog
Hot dogi, znane jako pølser w Danii, są najbardziej popularnym jedzeniem ulicznym. Można je dostać wszędzie z pølsevogn („kiełbasa wozem”) lub z każdej stacji benzynowej. Duńskie hot dogi sięgają daleko poza granice bułki i są zwieńczone chrupiącą, smażoną cebulą, surową cebulą, pokrojonymi piklami i ketchupem, musztardą i remoulade.
Kolejny klasyk to francuski hot dog. Jest to chleb tostowy z dziurą w środku, wypełniony ketchupem i nadziewany grillowaną kiełbasą. I zawsze dostajesz czekoladowy napój mleczny o nazwie Cocio i zjadasz go w wozie.
11. Koldskål med kammerjunker
Zupa maślana na zimno z ciasteczkami
Chociaż koldskål można kupić w sklepie spożywczym przez cały rok, to najczęściej je się je w okresie letnim. Koldskål jest robiony z maślanką, jajkami, cukrem, śmietaną, wanilią, a czasami cytryną. Jest to doskonały lekki obiad, zwieńczony ciasteczkami, bananem lub truskawkami. Jako dziecko, moja mama zawsze robiła go z owsa pieczonego w cukrze i maśle, co jest moim ulubionym daniem!
12. Leverpostej
Pasztet z duńskiej wątroby
Pasztet z duńskiej wątroby jest prawdopodobnie jedną z najbardziej tradycyjnych polew na chlebie żytnim lub białym. Zazwyczaj je się je samo, ale wiele osób lubi jeść je z kiszonymi burakami lub smażonym boczkiem i grzybami. Pasztet z wątróbki można dostać w dowolnym miejscu w Danii, ale król leverpostej to wersja domowej roboty (jak ta poniżej).
13. Klarsuppe
Czysta zupa z klopsikami i pierogami
Wyobraź sobie talerz zupy wypełniony czystym, czystym rosołem z kurczaka z maślanymi knedlami i małymi klopsikami, przyprawiony kawałkami marchewki, selera i cebuli. To tradycyjna duńska, przezroczysta zupa.
14. Boller i karry
Duńskie klopsiki w curry
Chociaż curry nie jest typowym duńskim składnikiem, Boller i karry jest jedną z najbardziej tradycyjnych duńskich potraw. Zasadniczo są to po prostu klopsiki gotowane w sosie i podawane z ryżem. Dzieci uwielbiają je i łatwo je przyrządzić.
15. Zając Forloren
Kpina z zająca / duńskiego klopsa
Kpiący zając jest tradycyjnym duńskim jedzeniem w niedziele. Jest też jednym z moich ulubionych z powodu sosu – za który należy umrzeć. Duński klopsik – czyli kpiący zając – jest zrobiony z równej ilości cielęcia i wieprzowiny i zawinięty w chrupiący bekon.
16. Mørbradgryde
Polędwica wieprzowa w kremowym sosie
Mørbradgryde to polędwica wieprzowa w kremowym sosie z boczkiem, grzybami i kiełbasami koktajlowymi. Tradycyjnie podaje się ją z ryżem, ale niektórzy Duńczycy jedzą ją również z tłuczonymi ziemniakami.
17. Stjerneskud
Strzelająca gwiazda
Stjerneskud – strzelająca gwiazda – to w rzeczywistości ekskluzywna edycja smørrebrødów. Otrzymuje się tu kromkę chleba żytniego ze smażonym i parzonym filetem z gładzicy, z krewetkami, sałatą, białymi szparagami i kawiorem. Najlepsze dostaniesz w Północnej Jutlandii i nad morzem.
18. Stegt medister med rødkål i kartofler
Stegt medister to gęsta, metrowa, przyprawiona, mielona kiełbasa wieprzowa podawana z ziemniakami, sosem i czerwoną kapustą (podobna do kapusty kiszonej, ale nieco słodsza).
19. Hamburgerryg med flødekartofler
Pieczona szynka z polewą musztardową
Jednym z klasycznych niedzielnych posiłków jest szynka z musztardą glazurowaną podawana z przegrzebkami ziemniaczanymi. Tradycyjnie piecze się hamburgerryg, ale można go również ugotować, a następnie użyć resztek jako polewy smørrebrød (jak na zdjęciu poniżej).
20. Fiskefrikadeller
Dorszowe ciastka rybne
Fiskefrikadeller lub ciastka rybne z dorsza to frikadeller, ale z rybą. A jeśli mnie pytasz, to są najlepsze! Pamiętasz jak wspomniałem, że curry nie jest typowym duńskim składnikiem? Cóż, jedząc fiskefrikadeller z sosem curry, co, co prawda, może zabrzmieć jak dziwna mieszanka, ale obiecuję – fiskefrikadeller + sos curry = idealne połączenie.
Tradycyjne duńskie piwo i alkohol
Dania jest jednym z głównych graczy w historii piwa, a od 2014 roku istnieje 120 duńskich browarów, co czyni ją krajem o największej liczbie browarów na mieszkańca.Jest to najpopularniejsze duńskie piwo i alkohol:
Śniadanie duńskie
Tradycyjne duńskie śniadanie jada się zazwyczaj w domu. Większość Duńczyków spożywa skyr z granulą lub owocami, płatkami zbożowymi lub owsianymi lub rundstykker, czyli poranne kępki posypane nasionami lub ziarnami.
W weekendy (ale na pewno nie tylko) wielu Duńczyków spożywa deser śniadaniowy, znany jako parówka. Do najważniejszych rodzajów parówki należą ciastka ślimakowe z cynamonem, masłem i cukrem pudrem. Można je dostać w każdej piekarni lub w nowoczesnej sieci Lagkagehuset.
Deser duński
Jak można było odebrać, Duńczycy uwielbiają słodycze, zwłaszcza ciasto, czekoladę i lukrecję. Dlatego na każdą pustynię czy uroczystość dołączamy coś słodkiego. Niezależnie od tego, czy jest to domowej roboty kichanka (ciasto cynamonowe z polewą), czy tarta truskawkowa – król ciast – duński deser jest po prostu najlepszy.
Jak każdy inny kraj, Dania ma pewne specjalności, których po prostu musisz spróbować. Rosja ma wódkę, Japonia ma sushi, a Dania ma – cóż, gdybym miał wybrać tylko jedną super duńską rzecz, to byłaby to lukrecja.